29. juli 2013

Elegant og enkel

Nøkkeroser høyrer vel til nokre av dei vakraste blomane i planteverda, så enkel og elegant. Den enkle forma er ikkje tilfeldig, for i lag med liljer og magnolia er blomen veldig enkelt oppbygd, den manglar nemleg den vanlege delinga mellom begerblad og kronblad.  

Det finst både kvite, gule og raude nøkkeroser, og med nyansar av desse. Det er hardføre planter som klarar seg godt i ein hagedam berre nokre få vilkår er oppfylt. Dei trivst best med røtene i leirhaldig substrat og vil helst ha stilleståande vatn, så fontene er ein dårleg kombinasjon i lag med nøkkeroser. Dammen bør heller ikkje botnfryse, så det krever minimum ein meters dybde på ein hagedam i kalde strøk. Skulle dammen vere for grunn går det an å oppbevare nøkkerosa fuktig og kaldt innandørs f.eks i ei bøtte med litt vatn i ein kald kjellar. 

Me planta nøkkerose i dammen vår i fjor, men først i år kom den med blom og langt berre ein. Og eg angrar ikkje, det er ei vakker plante som eg gler meg til blir eit blikkfang midt i dammen. At nøkkerose som mange andre prydplanter også kan etast er jo også eit pluss.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar