22. juli 2013

Pryd og nytte hand i hand


Det er ofte vanleg å dele hagen inn i ulike avdelingar, der prydhagen ofte er nermast huset og nyttevekst delen er lengst bort. På denne måten kan det bli ei lita amerikareise å finne seg litt salat til maten, og dermed så blir den kanskje gløymt der den står lengst borte i hagen. Grunnen til denne avstanden er at mange ikkje ser på grønsaker som vakre nok til å kunne vere ein del av prydhagen, mykje skyldast det tradisjonelle synet på ein hage full av vakre blomsterplanter. Heldigvis ser det ut til at dette er på veg å endre seg, det er blitt eit større fokus på å bruke jordflekken utanfor huset til å dyrke matvekstar. Men det er ingen grunn til å gi slepp på det vakre av den grunn, det finst mange vakre planter som både har prydverdi og nytteverdi.




Blomkarse (Tropaeolum majus) er vel kjent for dei fleste og er god som eit
pepperaktig innslag i salaten. 
Blomen på kornblomst (Cantaurea cyanus) er fin som eit fargerikt innslag i 
salaten

Rosafarga løvetann (Taraxacum pseudoroseum) er vakker i hagen og spede blad
om våren er god i salaten.

Prærieløk (Allium cernuum, 'Pink Giant') med blomar som eit nyttårsfyrverkeri er 
vakker og blad og løk kan nyttast til mat.

Nattogdag (Viola tricolor) er ein nøysom, og vakker plante der blomen er fullt
etandes og kandiserte fiolblomar kan nyttast som kakepynt.

At ein kan ete bladlilje (Hosta sp.) er vel ukjent for dei fleste, men samanrulla
blad om våren kan tilberedast som asparges.  
Ei hardfør ert med namnet Winterkefen er ein av dei få matertene som også har
vakre tofarga blomar, her får ein verkeleg både pryd og nytte.

Ein grønnkål variant med det flotte namnet Nero di Toscana kan fint brukast som
ei kontrastplante til meir fargesterke blomeplantar, at den er proppfull av
vitaminar og jern er eit fint tilegg.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar